Een paardenomheining plaatsen is niet zomaar een klus van één-twee-drie! Men weegt best verschillende factoren af voordat je de omheining plaatst. Je wilt natuurlijk de veiligheid van jouw geliefde paarden garanderen. Waarschijnlijk ben je ook wel op zoek naar een omheining die over een lange levensduur beschikt met een leuk prijskaartje aan.
Materialen voor een paardenomheining
Er zijn verschillende omheiningen beschikbaar. Je hebt keuze uit hout, kunststof, elektrisch, lint en band of met een gaasafrastering. Zoals je dus ziet, genoeg keuze!
We raden aan om te kiezen in functie van je paarden en het doel. Heb je grote paarden of is het eerder voor pony’s? Misschien hebben je paarden wel een stevig temperament en veel kracht, zorg dan voor een stevige omheining! De hoogte en het aantal planken van je omheining is dus zeker iets om aan te denken.
Hou er rekening mee dat de hoogte van je omheining gelijk is aan 4/5 van de schouderhoogte van je grootste paard op de wei. Zo ziet je zeker goed. Persoonlijk zijn wij zelf wat onzekerder over elektrische omheiningen. Even ter verduidelijking: paarden kunnen er in vast geraken en zo gemakkelijker zich verwonden, draden kunnen los komen en mogelijkheid op batterijuitval. De andere omheiningen geven bovendien een visuele barrière voor de paarden, elektrische omheiningen niet!
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Houten paardenomheining
Ga je toch voor hout? Denk dan aan het type van de palen van je toekomstige houten omheining. Zijn de palen ontschorst, gefreesd of vierkant? Dit is belangrijk voor je hoeveelheid spinthout, dit is het houtgedeelte om te impregneren. Dit varieert in functie van de houtsoorten. We helpen je even op weg met een schemaatje, zodat je weet hoeveel planken je mogelijks nodig gaat hebben. Zoals je al weet, hou je hiervoor rekening met de schofthoogte van je grootste paard!
•Omheiningshoogte = 130 cm à 2 planken
•Omheiningshoogte = 155 cm à 2 of 3 planken
•Omheiningshoogte = 185 cm à 3 of 4 planken
Impregneer je omheining
De impregnatie van je paardenomheining is uiterst belangrijk (impregneren is een manier om hout te verduurzamen). Dit zorgt ervoor dat het hout beter beschermd is tegen slecht weer, schimmels en andere insecten. Maar dan moet je goed rekening houden met de bestemming van je omheining. Je kan je omheining laten impregneren met creosoot, donkerbruin, wat ideaal is voor weilanden en graasweiden. 15 tot 20 jaar heb je hier geniet van, je paarden zijn niet verlekkerd op creosoot en knabbelen dus niet aan het hout!
Komt je omheining veel in contact met publiek of heb je een vaak bereden paardenpiste? Gebruik dit dan niet, zo voorkom je irritaties. Kleurzout, kastanjebruine kleur, of zout, olijfgroene kleur, is onschadelijk en ideaal voor longeerringen, paddocks en andere buitenpistes! Het heeft wel een kortere levensduur, ongeveer een 7 tot 10 jaar. Je kan ook voor een combinatie van de twee nemen. Dit is één van de betere keuzes omdat je het onderste deel laat beschermen met creosoot. Het onderste deel van de palen zijn het zwakst. Het bovenste deel dat vaak in aanraking komt met de huid is geïmpregneerd met (kleur)zout. Hier heb je wel het probleem dat de paarden kunnen knabbelen aan de bovenkant. Een elektriciteitsdraad plaatsen is een mogelijke oplossing.
Kostprijs paardenomheining
De prijzen van jouw paardenomheining zullen afhangen van enkele zaken:
- de grootte van je weide
- het type materiaal / hout
- de eventuele houtbewerking
- of je een doe-het-zelver bent of liever de plaatsingskosten betaalt
Offerte Paardenomheining Ontvangen
We raden aan om te werken met specialisten, zodat je zeker een fantastisch resultaat bekomt voor jouw omheining. Via onderstaand formulier ontvang je een vrijblijvend prijsvoorstel en advies van een vakman actief in jouw buurt. Voor zowel particulieren als professionelen. Voor zowel particulieren als professionelen.