maart 13

Ghent Masters Of Showjumping

Het is zowat een Gentse traditie vanaf nu, elk jaar opnieuw vindt de Flanders Horse plaats in Gent. Deze beurs is voor alle liefhebbers van de paardensport: ruiter, menner, fokker, maar ook voor de internationale topsport met de "Ghent Masters of Showjumping". Ghent masters of showjumping is een CSI**. Dit staat voor 'Concours de Saut International' en het aantal sterren verwijst naar de hoogtes van de parcoursen en het prijzengeld dat verdeeld wordt onder de prijswinnaars.

Het hoogtepunt van Flanders Horse Expo.

Het hoogtepunt elk jaar van de Flanders Horse Expo, is telkens de internationale springwedstrijd ‘Ghent Masters of Showjumping’ te worden, waar je naast wereldkampioen Philippe Lejeune ook andere kleppers kan zien aantreden, zoals Jos Lansink, Jessica Kurten, Ludo Philippaerts en zonen, Dirk Demeersman, Niels Bruynseels en Pieter Devos. Maar er is bakken meer en telkens iets anders. Zoals de finale van de Horseball Cup,  dressuurwedstrijden, mencups en meer. Zoals bijvoorbeeld horseboarding.  Ook zijn er tal van leuke exposanten te bezoeken van allerlei bedrijven actief in de paardenwereld: van stapmolens tot paardendekens, vitaminen zadelpassers, piste aanleg,...

CSI**

Concours de Saut International is een klassementssysteem voor de hippische wedstrijd springsport. Alle CSI-evenementen zijn goedgekeurd door het internationale bestuursorgaan van de paardensport, de FEI. De Ghent masters tijdens Flanders Horse Expo is een CSI**

  • Het CSI is onderverdeeld in een sterrensysteem, waarbij meer competitieve evenementen met meer prijzengeld een hoger aantal sterren hebben. Sterren lopen van 1 tot 5.
  • CSI*****: Prijzengeld +- €450.000+. Paarden moeten minstens 7 jaar oud zijn.
  • CSI****: Prijzengeld van +- €200.000 tot +- €449.000. Paarden moeten minstens 7 jaar oud zijn.
  • CSI***: Prijzengeld van €100.000 tot €199.000 CHF. Paarden moeten minstens 7 jaar oud zijn.
  • CSI**: Prijzengeld €50.000 tot €99.999. Max. hoogte 1.45m. Paarden minstens 6 jaar oud.
  • CSI*: Prijzengeld €50.000 of lager. Max. hoogte: 1.40m. Paarden minstens 6 jaar oud.

Bovendien kunnen snelheid en hoogte per competitie verschillen. Voor de Nations Cup die buiten gehouden wordt, moeten 4* en 5* competities 400 meter per minuut rijden, 375 mpm voor 3* competitie, en 350 voor 1* en 2* competitie. Alle indoor wedstrijden worden gereden op 350 mpm op een speciaal aangelegde paardenpiste.

Enkele videofragmenten van de Ghent Masters of Showjumping. Wellicht kan je intussen enkele van deze paarden kopen op sporthorses!