december 15

Therapie met paarden

Therapie met paarden is een innovatieve en effectieve vorm van therapie die steeds populairder wordt bij mensen die op zoek zijn naar manieren om met hun mentale en emotionele uitdagingen om te gaan. Het is gericht op het verbeteren van de geestelijke, emotionele en fysieke gezondheid, vaak wordt het ook “hippotherapie” genoemd.

Waarom met paarden?

Paarden zijn sociale wezens die afhankelijk zijn van interactie en relatie. Ze reageren op de subtielste signalen in het hier-en-nu, wat betekent dat ze kunnen spiegelen wat er gebeurt met een cliënt. Door hun reacties kunnen mensen hun manier van reageren en in het leven staan identificeren. Paarden raken ook op een meer emotioneel niveau, waardoor ze de ziel van de cliënt kunnen aanraken, zonder woorden.

Het paard is in staat om te reageren op de energie en emotionele toestand van de persoon die het dichtst bij hem staat, waardoor hij een uniek therapeutisch middel vormt. Paarden spiegelen gedrag en de energie van de mens, waardoor patiënten hun patronen snel kunnen identificeren. Ook kunnen paarden empathisch reageren op situaties, wat een veilig gevoel voor cliënten helpt creëren die vaak emotionele trauma's hebben meegemaakt.

Hoe verloopt zo'n sessie therapiesessie met paarden?

De sessie begint meestal met een gesprek tussen de therapeut en de deelnemer. De therapeut stelt vragen om bewustzijn te creëren over wat er in het lichaam gebeurt bij zowel positieve als negatieve emoties. Daarna gaat de therapie verder met het paard, gebruikelijk in de paardenpiste of in een weide.

De therapeut observeert hoe het paard reageert op inspanningen van de cliënt, waarbij elke reactie kan worden besproken en geanalyseerd. Soms krijgt de cliënt ook instructies die hij moet uitvoeren met het paard.  

Het helpt om vooraf aan paardentherapie al niet gestresseerd te zijn. Om vooraf al rustiger te worden staan hier enkele korte meditatie oefeningen die je kunt doen ter voorbereiding.

De therapie verloopt bij aanvang gebruikelijk met eenvoudige oefeningen. Het kan zelfs lijken alsof je gewoon leuk met het paard aan het spelen bent, dus je hoeft nog niet onmiddellijk op het paard te klimmen en beginnen te rijden. Paarden kunnen je al heel wat leren over jezelf door middel van grondwerk oefeningen, zonder dat je daarvoor erop hoeft te stappen.

Aangepaste paardentherapie voor personen met beperking

Deze therapie is ook geschikt voor volwassen of kinderen met een handicap en zelfs personen die lijden aan autisme. Door de interactie met het paard te combineren met spelen, kunnen deelnemers meer zelfvertrouwen en een stukje geduld leren.

Hippotherapie helpt ook om angst te verminderen en kan helpen bij het herstel van eerdere emotionele trauma's. Onder de paraplu van "hippotherapie" valt ook aangepast paardrijden, voor personen met een handicap, wat een ontzettend mooie ervaring kan zijn voor mensen met een beperking.

Voordelen van paardentherapie

Therapie met paarden biedt veel voordelen voor deelnemers, waaronder verhoogde sociale vaardigheden, verhoogde copingvaardigheden, empathische vaardigheden en een gevoel van vertrouwen dat kan helpen om tegenslagen aan te gaan. Het is een veilige en ontspannende ervaring die zich ontwikkelt in haar eigen tempo. Zo kan de cliënt afstand nemen en reflectief meer bewustzijn krijgen over zichzelf.