december 10

 Huisdieren en kunstgras: gaat dit samen?

Jazeker! De laatste jaren is kunstgras steeds populairder geworden als vervanging voor echte grasmatten. Maar, wordt er ook rekening gehouden met onze viervoeters? We weten allemaal hoeveel plezier dieren beleven aan het rennen, springen en spelen in de tuin. Als je liever geen 'echte' grasmat wil, is kunstgras dan echt zo slecht?

Ten eerste is het belangrijk dat het kunstgras dat je kiest duurzaam is. Kies voor een grastapijt gemaakt van hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen hard spelen en regelmatig gebruik. Er zijn veel goede opties op de markt, dus zoek er eentje uit die bij jouw budget past en die jouw huisdier comfortabel vindt.

Ten tweede wil je ervoor zorgen dat je tuin / terras veilig is als het gaat om temperatuurschommelingen. Kunstgras warmt snel op als de zon erop schijnt en het wordt soms extreem warm. Zorg ervoor dat je in grote delen van je tuin een schaduwrijk plekje creëert om jouw dieren koel te houden op warme dagen.

Ten derde is drainage belangrijk. Kunstgras vereist goede drainage, vooral als je pup of kat regelmatig met water speelt of plast op het oppervlak. Kies een kunstgrasmatten met veerachtige materialen die gemakkelijk lucht en water doorlaten. Als je een tuin hebt met slechte drainage, overweeg dan om wat kiezels of steentjes toe te voegen aan de bovenkant van het gras als extra drainage.

Is kunstgras makkelijk schoon te maken na een nummer 1 of 2?

Kunstgras is relatief makkelijk schoon te maken. Wanneer er ontlasting op het kunstgras achterblijft, raden we je aan om dit met een schepje of zakje op te ruimen. Spoel vervolgens het gebied af met lauw water. Urine zal door het kunstgras trekken, maar kan een onaangename geur veroorzaken. Spoel af met water of gebruik een ecologisch schoonmaakmiddel zonder bleek. Zo blijft je kunstgras altijd schoon en fris!

Wordt kunstgras ook gebruikt bij paarden?

Kunstgras in de stapmolen wordt steeds populairder onder paardenliefhebbers en kent dan ook verschillende voordelen ten opzicht van andere bodems (klinkers, zand, ...):

  • Zorgt voor minder blessures aan gewrichten

  • Minder slijtage aan ijzers, breuken of beschadiging aan de hoeven

  • Dempt het geluid

  • Waterdoorlatend, wordt niet modderig

  • Kan je ook tijdens vriestemperaturen gebruiken

  • Goedkoper dan paddockplaten