juni 11

Belgisch Kampioenschap Mennen

Het Belgisch Kampioenschap Mennen (ook wel bk mennen genoemd) is een samengestelde wedstrijd waarbij paarden en ruiter zich met andere teamleden moeten bewegen over het terrein in combinatie met de andere discipline's om zo snel mogelijk over te manoeuvreren. Paard- en ruitergezelschappen worden verplicht aan verscheidene dressuur-, vaardigheidseisen die door de jury gesteld wordt.

Wist je dat het BK Mennen in 2016 meer dan 10.000 bezoekers mocht ontvangen? Willy Naessens organiseerde op en rond zijn stoeterij De Strohoeve in Elsegem voor de derde keer het BK Mennen. Het aanbod was een totaalpakket met onder andere koets- en ponyritten, demonstraties op de stoeterij, kinderanimatie, foodtrucks, zangers en meer.  De laatste BK mennen sinds het schrijven van deze blogpost vond plaats in te Aywaille op de agenda van 18 tot 20 september 2020

Menwedstrijd

Mensport is een specifiek onderdeel van de paardensport, met name van het mennen. Er worden nationale en internationale wedstrijden gehouden met dressuur- en vaardigheidsproeven. Een menwedstrijd is een wedstrijd waarin paard en ruiter samenspelen in combinatie met de andere teamleden om zo snel mogelijk over het terrein te manoeuvreren zonder afgeweken vanaf het aangewezen pad op grond van dressuur- en vaardigheidseisen die door de jury worden gesteld.

Er zijn verschillende klasses afhankelijk van het kampioenschap in de menwedstrijden zoals: pony met een 1,2 of 4 span. Paard met 1-span, 2-span of 4-span (of meer). Alsook de toernooien voor kinderen en junioren.

Samengestelde menwedstrijden

Het bekendst zijn echter de samengestelde menwedstrijden, waarbij beide teams uit twee of drie ruiters bestaan. Een samengestelde wedstrijd bestaat uit verschillende discipline's: dressuur, marathon, vaardigheid. Wie wint er? De menner die na alle onderdelen het minste strafpunten heeft. Het BK mennen omvat vaak verschillende dagen, met voorafgaand altijd een veterinaire controle. Vaak zijn er ook tal van randactiviteiten en kan je verschillende standen bezoeken van sponsors. zoals piste aanleggers, koetsenbouwers en meer. Maar ook sponsors van buitenaf zijn mogelijk.

Het Belgisch kampioenschap en andere menwedstrijden zijn zeker een bezoekje waard. Naast de spectaculaire vaardigheidsproeven die je zult zien, zijn er ook telkens tal van nevenactiviteiten naargelang de wedstrijd.